stránky

9. července 2018

Rybízový koláč se sladkou krustou


Pečení miluju a během roku, kdy jsem doma prakticky jen o víkendu, příliš času na vymazlené recepty nemám. Teď, když mám zkouškový za sebou a já si konečně užívám nějaký volno, se k tomu ráda vracím ♥
Rybíz chodím pravidelně sbírat na zahrádku - ať už k příteli, nebo k sousedce. Protože je ale kyselý no neřikej, tak někdy nastává otázka, co s ním. Péct pořád jen bublaniny nikoho nebaví, a k jogurtu s müsli to taky po dvacátétřetí už není tak super. Dva roky zpět jsem na jednom blogu našla tip na skvělý recept, o který se s vámi musím podělit. Pokaždé, když ho upeču, tak je za chviličku pryč - doma hrozně chutná :)



Těsto
150g změklého másla
120g krupicového cukru
4 žloutky
200g bílého jogurtu
150g špaldové mouky
130g polohrubé mouky
půl sáčku kypřicího prášku
špetka soli 

V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, jogurtem a máslem, postupně přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Mělo by nám vzniknout husté lepivé těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně naneseme na plech vyložený pečicím papírem. Buďte trpělivý, jde to hůř, ale jde to :)
Strčte do trouby a pečte při 175°C asi 15 minut


Mezitím si připravíme rybíz a sněhovou krustu. Rybíz omyjte a oberte. Množství záleží na vašich chutích, určitě byste měli ovoce naskládat do jedné vrstvy (minimálně). Směs na krustu připravíme jednoduchých vymícháním následujících ingrediencí:

Krusta
4 bílky
240g krupicového cukru
vanilkový cukr

Jakmile máme korpus upečený, poklademe ho ovocem, zalejeme sněhem a stěrkou uhladíme. Dáme sušit na hodinku do trouby na 90°C.

Koláč chutná nejlépe čerstvý a teplý z trouby. Krájet doporučuju pomalu, protože krustička zkrátka praská, tak ať to aspoň trošku vypadá :D 

Co vy a rybíz? A pečete rádi? :)

10 komentářů:

  1. Wow koláč vypadá skvěle! Určitě byl moc dobrý :)

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  2. Teda mňam. Konečně rybízový koláč, co není ten s drobenkou! Díky za tip, rybízu je požehnaně :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  3. Krusty nemusím, ale koláče miluju a rybíz také =) škoda jen, že tohle ostré ovoce teď nějakou dobu nemůžu achjo :/

    OdpovědětVymazat
  4. To se vůbec nedivím, vypadá výborně. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně nejsem fanoušek koláčů s krustou, ale čas od času si je dám :) recept vypadá dobře :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to krásně! :) My máme rybízu taky strašně moc, že už ani nevím co s ním dříve :D Už jsem pekla koláč, ale i dělala marmeládu.
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  7. ribezle mam rada, ale iba prave natrhane zo zahrady. ked si ich mozem zobrat presne tolko, na kolko mam chut a hned ich zjest. najviac mam na nich rada prave to, ze su tak prijemne kysle. zatial som z nich ale nikdy nic nepiekla, aj ked teda peciem celkom rada. len popri praci na to teraz akosi uz ani nemam velmi cas.

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle recept neznám. Vypadá to zajímavě. Třeba za rok. U nás letos frčel linecký s tvarohem (taky mám recept na blogu).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ta krusta vypadá skvěle! :) Pečení je moje láska :) Letos jsem už z rybízu pekla cuketový koláč a rybízová srdíčka :) Přítel se teda tvářil dost kysele, mě ale moc chutnaly :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Díky za každý komentář ♥