stránky

9. července 2018

Rybízový koláč se sladkou krustou


Pečení miluju a během roku, kdy jsem doma prakticky jen o víkendu, příliš času na vymazlené recepty nemám. Teď, když mám zkouškový za sebou a já si konečně užívám nějaký volno, se k tomu ráda vracím ♥
Rybíz chodím pravidelně sbírat na zahrádku - ať už k příteli, nebo k sousedce. Protože je ale kyselý no neřikej, tak někdy nastává otázka, co s ním. Péct pořád jen bublaniny nikoho nebaví, a k jogurtu s müsli to taky po dvacátétřetí už není tak super. Dva roky zpět jsem na jednom blogu našla tip na skvělý recept, o který se s vámi musím podělit. Pokaždé, když ho upeču, tak je za chviličku pryč - doma hrozně chutná :)


Těsto
150g změklého másla
120g krupicového cukru
4 žloutky
200g bílého jogurtu
150g špaldové mouky
130g polohrubé mouky
půl sáčku kypřicího prášku
špetka soli 

V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, jogurtem a máslem, postupně přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Mělo by nám vzniknout husté lepivé těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně naneseme na plech vyložený pečicím papírem. Buďte trpělivý, jde to hůř, ale jde to :)
Strčte do trouby a pečte při 175°C asi 15 minut


Mezitím si připravíme rybíz a sněhovou krustu. Rybíz omyjte a oberte. Množství záleží na vašich chutích, určitě byste měli ovoce naskládat do jedné vrstvy (minimálně). Směs na krustu připravíme jednoduchých vymícháním následujících ingrediencí:

Krusta
4 bílky
240g krupicového cukru
vanilkový cukr

Jakmile máme korpus upečený, poklademe ho ovocem, zalejeme sněhem a stěrkou uhladíme. Dáme sušit na hodinku do trouby na 90°C.

Koláč chutná nejlépe čerstvý a teplý z trouby. Krájet doporučuju pomalu, protože krustička zkrátka praská, tak ať to aspoň trošku vypadá :D 

Co vy a rybíz? A pečete rádi? :)

6 komentářů:

  1. Wow koláč vypadá skvěle! Určitě byl moc dobrý :)

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  2. Teda mňam. Konečně rybízový koláč, co není ten s drobenkou! Díky za tip, rybízu je požehnaně :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  3. Krusty nemusím, ale koláče miluju a rybíz také =) škoda jen, že tohle ostré ovoce teď nějakou dobu nemůžu achjo :/

    OdpovědětVymazat
  4. To se vůbec nedivím, vypadá výborně. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně nejsem fanoušek koláčů s krustou, ale čas od času si je dám :) recept vypadá dobře :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to krásně! :) My máme rybízu taky strašně moc, že už ani nevím co s ním dříve :D Už jsem pekla koláč, ale i dělala marmeládu.
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat

Díky za každý komentář ♥